Paradisbloggen

Världens värsta skattesmitare

Många är de som försöker undgå att betala skatt och gömmer undan sina pengar. Även om det förekommer inom alla samhällsklasser så är det faktiskt de rikaste som framförallt sticker ut som skattesmitare. Normalt har de bankkonton i länder som Schweiz där ingen annan kan komma åt dem.

Trump-familjen

En av de största skandalerna står faktiskt Trump-familjen för. Presidenten och resten av hans familj har varit inblandade i flera olika skatterelaterade skandaler. Ansedda tidningar kunde avslöja hur familjen varit delaktiga i flertalet bedrägerier, något som kunde bevisas efter en 18 månader lång utredning. Detta gällde både för presidenten själv och hans far. Även Trumps svärson påvisades inte ha betalt skatt under flera år.

Google

När det handlar om skattesmitare är det inte bara enskilda personer som står i fokus, även stora och multiinternationella företag är kända för att försöka fiffla med skatten. Google har blivit anklagade flera gånger för att hitta kryphål som gör att de slipper betala skatt. Även Apple fick ta emot stora skattesmällar under 2015 då de inte redovisat för sina europeiska kontor, bland annat på Irland.

Panamaskandalen

Den kanske mest kända skandalen i modern tid gällande skattesmitning handlar om en advokatfirma i Panama. När ett stort antal hemligstämplade dokument läckte till pressen framkom det att de skötte affärer för sina klienter i andra länder. Även om detta i sig inte är olagligt avslöjades att många av dessa var täckmantlar eller hanterade olagliga aktivitet Bland dessa var skattesmitning något av det vanligaste.

Överlag så var det 12 tidigare eller nuvarande världsledare som påverkades av skandalen. Även flera politiker och andra kändisar blev meddragna i uppståndelsen. Ett av de mest kända namnen var tidigare premiärministern för Storbritannien, David Cameron. Islands premiärminister Davíð Gunnlaugsson var också en av dem som hade koppling till firman. Skandalen skedde under 2016 och än idag är inte hela summan återbetalad till berörda skattemyndigheter.

Rika personer som bor i Monaco för att undvika skatt

Man brukar prata om Sverige som ett litet land utan mycket att säga till om på den internationella arenan, men det är åtminstone större än Monaco. Monaco är ungefär två kvadratkilometer stort. Trots det bor där närmare 40 000 personer, av vilka en hel del är svenskar.

Varför lockar Monaco?

Förutom att landet har medelhavsklimat är det väldigt fördelaktigt för personer som vill undvika att betala inkomstskatt. Monaco har en relativt hög social skatt, i genomsnitt 35 procent, vilken såväl arbetsgivare som arbetstagare betalar. Däremot finns det ingen individuell inkomstskatt på personer, vilket gör att utlänningar kan flytta dit för att undvika sitt eget lands inkomstskatt, om de har inkomst från andra länder.

Svenskar i Monaco

Särskilt om en person under en kort tid haft en stor inkomst kan det vara fördelaktigt att bosätta sig utomlands. Det kan vara en anledning till att många sportstjärnor tagit sig dit. Några exempel på personer som sedan länge har permanent bostad i Monaco är Björn Borg, Ingemar Stenmark, Thomas Enqvist, Pernilla Wiberg, Magnus Norman och Mikael Tillström. Monaco verkar alltså vara särskilt attraktivt bland tennisspelare.

Inte bara svenskar

Det är inte bara svenskar som upptäckt fördelarna med att bosätta sig i Monaco. Exempel på artister boendes i landet är Bono från U2, Dame Shirley Bassey samt Ringo Starr från Beatles. Utöver dessa finns en mängd kända kungligheter och ingifta familjemedlemmar, som Grace Kelly, gift med prins Rainier III samt Albert II, den nuvarande prinsen i Monaco. Även skådespelare som Roger Moore har hittat sitt hem i landet.

Formel 1-förare verkar, likt tennisspelare, ha en förkärlek för Monaco. Exempel på dessa är David Coulthard, Nico Rosberg, Jenson Button, Olivier Beretta (som dock är född i Monte Carlo), Daniel Ricciardo och Max Verstappen. Monaco huserar även ett antal affärsmän som Michael Peagram, James Caan, Eddie Jordan och Bernie Ecclestone. Notera att ingen av de nämnda individerna i denna text anklagas för någon typ av brottsligt engagemang vad gäller skatt.

Stora företag som undviker skatt genom skatteplanering

Globala företag såväl som flera svenska stora företag undviker att betala skatt genom aggressiv skatteplanering. Aggressiv skatteplanering innebär att ett företag eller en privat person använder metoder för att minska sin skatt. Stora svenska företag hävdar ofta att de följer alla regler i den svenska lagstiftningen men de betalar ingen eller väldigt liten skatt.

Aggressiv skatteplanering betyder att man letar efter kryphål och trots att flera stora företag betalar ingen eller mycket lite i bolagsskatt redovisas vinster, ibland mycket stora, för sina aktieägare. Jurister anlitas av stora företag för att aktivt undersöka olika kryphål i skattelagstiftningen som kan användas för att företagets skatt kan bli nära noll.

Nolltaxerare

Ordet skatteplanerat är laddat och många tycker att det är lika med lagbrott eller moraliskt fel. Att planera skatten behöver dock inte vara vare sig ett lagbrott eller omoraliskt. Delar av vår svenska lagstiftning antar att företag ska planera sin skatt, exempelvis planera när de ska förlägga stora investeringar och reparationer av lokaler.

En del svenska stora företag betalar in stora summor i bolagsskatt som Hennes & Mauritz som betalade 2,7 miljarder kronor i 2014. Under skatteåret 2014 nolltaxerade emellertid flera bolag som Electrolux, Sandvik och Skanska. Detta är några av de största svenska företagen som svarar för en stor andel av svensk export.

Försäljning utomlands

Det kan finnas logiska förklaringar till skillnader i resultat som redovisas i deklarationerna och de resultat som visas i rapporter till aktieägare. En del bolag betalar skatt först när ett byggprojekt är klart men delar av vinsten kan plockas ut successivt för att delas ut till aktieägare. Det behöver således inte vara skatteplanering.

En stor andel av stora svenska företag har den största delen av sin försäljning utomlands medan stora uppgifter för utveckling av produkter är baserat i Sverige. Idag har en del stora företag har valt att börja betala bolagsskatt i Sverige. Det finns dock företag som Biltema som väljer att föra ut delar av vinsterna utomlands.

Sveriges värsta skattesmitare

Det är inte de små företagen som fuskar mest med skatten, vilket många tidigare trott. Istället visar ny forskning att det är de rikaste hushållen i Sverige som är de värsta skattsmitarna. Ofta undkommer de den svenska skatten genom att pengarna göms på konton och i företag i andra länder.

Medan övriga befolkningen står för ungefär tre procent av undanhållen skatt, så står de 1 000 rikaste i landet för cirka 32 %. Anledningen kan troligen vara att de har kunskapen och möjligheten att enklare förflytta pengarna ur landet till något av alla de skatteparadis som det så vackert brukar kallas.

Lista över de värsta skattesmitarna

Med jämna mellanrum publiceras listor över de värsta skattesmitarna i allehanda tidskrifter. Här kan läsarna frossa i vem som lurat staten på mest pengar, och gärna läggs det till foton och personens yrke. Precis som med kändisar i skvallerpressen är det populärt att läsa, kritisera och förfasa sig över andras dåliga agerande.

Att hängas ut i pressen blir som en andra bestraffning för den som blivit dömd eller påkommen för skattesmitning. Stora rubriker i tidningarna gör att det blir svårt för den uthängde att gå tillbaka till sitt vanliga liv och fortsätta med nya affärer. En stämpel som skattesmittare är svår att tvätta bort.

Hur smiter man från skatt?

Sätten att smita från skatt på är oändliga. Skattemyndigheten har listat de vanligaste sätten, men trots det går det inte så lätt att komma åt smitarna. Det finns till exempel inget olagligt i att ha ett schweiziskt bankkonto, även om det oftast inte finns någon annan anledning till det än att osynliggöra pengar från Sverige.

Det är också vanligt att personer uppger sig investera i bolag utomlands, som vid närmare kontroll inte existerar. Att de tar upp skulder som inte finns. Eller så kan de skriva över delar av sin förmögenhet på sina barn. Gränsen mellan att skatteplanera och att smita från skatten kan ibland vara en tunn linje.