Rika personer som bor i Monaco för att undvika skatt

Man brukar prata om Sverige som ett litet land utan mycket att säga till om på den internationella arenan, men det är åtminstone större än Monaco. Monaco är ungefär två kvadratkilometer stort. Trots det bor där närmare 40 000 personer, av vilka en hel del är svenskar.

Varför lockar Monaco?

Förutom att landet har medelhavsklimat är det väldigt fördelaktigt för personer som vill undvika att betala inkomstskatt. Monaco har en relativt hög social skatt, i genomsnitt 35 procent, vilken såväl arbetsgivare som arbetstagare betalar. Däremot finns det ingen individuell inkomstskatt på personer, vilket gör att utlänningar kan flytta dit för att undvika sitt eget lands inkomstskatt, om de har inkomst från andra länder.

Svenskar i Monaco

Särskilt om en person under en kort tid haft en stor inkomst kan det vara fördelaktigt att bosätta sig utomlands. Det kan vara en anledning till att många sportstjärnor tagit sig dit. Några exempel på personer som sedan länge har permanent bostad i Monaco är Björn Borg, Ingemar Stenmark, Thomas Enqvist, Pernilla Wiberg, Magnus Norman och Mikael Tillström. Monaco verkar alltså vara särskilt attraktivt bland tennisspelare.

Inte bara svenskar

Det är inte bara svenskar som upptäckt fördelarna med att bosätta sig i Monaco. Exempel på artister boendes i landet är Bono från U2, Dame Shirley Bassey samt Ringo Starr från Beatles. Utöver dessa finns en mängd kända kungligheter och ingifta familjemedlemmar, som Grace Kelly, gift med prins Rainier III samt Albert II, den nuvarande prinsen i Monaco. Även skådespelare som Roger Moore har hittat sitt hem i landet.

Formel 1-förare verkar, likt tennisspelare, ha en förkärlek för Monaco. Exempel på dessa är David Coulthard, Nico Rosberg, Jenson Button, Olivier Beretta (som dock är född i Monte Carlo), Daniel Ricciardo och Max Verstappen. Monaco huserar även ett antal affärsmän som Michael Peagram, James Caan, Eddie Jordan och Bernie Ecclestone. Notera att ingen av de nämnda individerna i denna text anklagas för någon typ av brottsligt engagemang vad gäller skatt.