Sveriges värsta skattesmitare

Det är inte de små företagen som fuskar mest med skatten, vilket många tidigare trott. Istället visar ny forskning att det är de rikaste hushållen i Sverige som är de värsta skattsmitarna. Ofta undkommer de den svenska skatten genom att pengarna göms på konton och i företag i andra länder.

Medan övriga befolkningen står för ungefär tre procent av undanhållen skatt, så står de 1 000 rikaste i landet för cirka 32 %. Anledningen kan troligen vara att de har kunskapen och möjligheten att enklare förflytta pengarna ur landet till något av alla de skatteparadis som det så vackert brukar kallas.

Lista över de värsta skattesmitarna

Med jämna mellanrum publiceras listor över de värsta skattesmitarna i allehanda tidskrifter. Här kan läsarna frossa i vem som lurat staten på mest pengar, och gärna läggs det till foton och personens yrke. Precis som med kändisar i skvallerpressen är det populärt att läsa, kritisera och förfasa sig över andras dåliga agerande.

Att hängas ut i pressen blir som en andra bestraffning för den som blivit dömd eller påkommen för skattesmitning. Stora rubriker i tidningarna gör att det blir svårt för den uthängde att gå tillbaka till sitt vanliga liv och fortsätta med nya affärer. En stämpel som skattesmittare är svår att tvätta bort.

Hur smiter man från skatt?

Sätten att smita från skatt på är oändliga. Skattemyndigheten har listat de vanligaste sätten, men trots det går det inte så lätt att komma åt smitarna. Det finns till exempel inget olagligt i att ha ett schweiziskt bankkonto, även om det oftast inte finns någon annan anledning till det än att osynliggöra pengar från Sverige.

Det är också vanligt att personer uppger sig investera i bolag utomlands, som vid närmare kontroll inte existerar. Att de tar upp skulder som inte finns. Eller så kan de skriva över delar av sin förmögenhet på sina barn. Gränsen mellan att skatteplanera och att smita från skatten kan ibland vara en tunn linje.