Världens värsta skattesmitare

Många är de som försöker undgå att betala skatt och gömmer undan sina pengar. Även om det förekommer inom alla samhällsklasser så är det faktiskt de rikaste som framförallt sticker ut som skattesmitare. Normalt har de bankkonton i länder som Schweiz där ingen annan kan komma åt dem.

Trump-familjen

En av de största skandalerna står faktiskt Trump-familjen för. Presidenten och resten av hans familj har varit inblandade i flera olika skatterelaterade skandaler. Ansedda tidningar kunde avslöja hur familjen varit delaktiga i flertalet bedrägerier, något som kunde bevisas efter en 18 månader lång utredning. Detta gällde både för presidenten själv och hans far. Även Trumps svärson påvisades inte ha betalt skatt under flera år.

Google

När det handlar om skattesmitare är det inte bara enskilda personer som står i fokus, även stora och multiinternationella företag är kända för att försöka fiffla med skatten. Google har blivit anklagade flera gånger för att hitta kryphål som gör att de slipper betala skatt. Även Apple fick ta emot stora skattesmällar under 2015 då de inte redovisat för sina europeiska kontor, bland annat på Irland.

Panamaskandalen

Den kanske mest kända skandalen i modern tid gällande skattesmitning handlar om en advokatfirma i Panama. När ett stort antal hemligstämplade dokument läckte till pressen framkom det att de skötte affärer för sina klienter i andra länder. Även om detta i sig inte är olagligt avslöjades att många av dessa var täckmantlar eller hanterade olagliga aktivitet Bland dessa var skattesmitning något av det vanligaste.

Överlag så var det 12 tidigare eller nuvarande världsledare som påverkades av skandalen. Även flera politiker och andra kändisar blev meddragna i uppståndelsen. Ett av de mest kända namnen var tidigare premiärministern för Storbritannien, David Cameron. Islands premiärminister Davíð Gunnlaugsson var också en av dem som hade koppling till firman. Skandalen skedde under 2016 och än idag är inte hela summan återbetalad till berörda skattemyndigheter.